8 Gezegen 166 Uydu Milyarlarca Gök Cismi Tonlarca Maden

Dünya NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) tarafından başlatılan çalışmalar ile uzay madenciliği yapmaya hazırlanıyor. 8 gezegen, yüzlerce uydu, milyarlarca gök cismi ve tonlarca madenin bulunduğu Güneş Sistemi’nde madencilik yapılması son yılların sıkça konuşulan konularından.  Ay’dan çıkarılacak ilk madenin de 2020 yılında Dünya’da olması hedefleniyor.
 
Asteroit madenciliği ile dünyadan gönderilecek uzay araçları aracılığıyla asteroitlerin üzerinde bulunan madenlerin dünyaya getirilmesi hedefleniyor. 2015 yılında ABD başkanı Barack Obama Uzay Yasası’nı imzalamış ve Amerikan firmalarının resmi olarak uzayda madencilik yapmalarının önünü açmıştı. Lüksemburg da bu konuyla ilgili olarak bir yasa tasarısı hazırladı ve yakında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Türkiye’de de yeni kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın uzay madenciliği konusunda önemine değiniliyor ve bu konuda bir adım atılmasının gerekliliği ifade ediliyor.
Uzun yıllardır Ay’da madencilik yapma isteğini dile getiren bir Amerikan şirketi 2020 yılında Ay’dan çıkartacakları ilk madeni dünyaya getireceklerini açıkladı. Şirketin Ay madenciliği çalışmalarına dair planlarında Lunar Scout, Lunar Outspot ve Harvest Moon isimlerini verdiği üç görevin bulunduğu ve şirketin yapacağı bir dizi deneme uçuşunun ardından son görevinde madeni çıkarmayı planladığı söyleniyor.  Şirketin ilk görevini bu yıl sonunda yapacağı ve diğer görevleri de 2019 ve 2020’de yaparak ilk madeni dünyaya getireceği yapılan açıklamalar arasında. Daha da önemlisi şirketin Ay yüzeyinin altında bulunduğu tahmin edilen suyu çıkarmayı deneyecek olması ve suya ulaşılması durumunda da bunu roket yakıtı olarak kullanmayı amaçlaması.
Türkiye’deki uzmanlar da uzay madenciliği konusunda Türkiye’nin de adım atması ve bu çalışmaları yapmak üzere firmaların belirlenmesi gerektiğini iade ediyor. Uzmanlara göre, Türkiye Uzay Ajansı’na meteor uzmanları danışman olarak alınmalı ve Meteorit Yasası yürürlüğe girmeli.
 
BASIN BÜLTENLERİ SAYFASINA GERİ DÖN